Cea mai mare statiune cu functiune permanenta din Romania are o istorie cel putin interesanta daca nu cumva de legenda.
Izvoarele termale au fost descoperite, după unii în jurul anului 1000, după alții, în jurul anului 1200, iar potrivit altor experți au fost descoperite abia pe la 1700.
Izvoarele termale au fost puse în valoare în secolul al XVIII-lea de călugărul Felix Helcher, administrator al mănăstirii din Sanmartin. Între 1711-1721 au fost organizate primele așezăminte pentru tratament, sub numele de „Baia lui Felix”. În anul 1885 a fost captat un nou izvor, cu o temperatură de 49°C.
În Europa, staţiunea Băile Felix e cunoscută pentru procedurile de tratament în apele termale. Conform analizelor facute de mai multe institute de cercetare din occident apa termominerală de la noi este potabilă. "Este una dintre cele mai bune ape de tratament antireumatic, pentru reumatism inflamator, degenerativ, sechele post traumatice, afecţiuni neurologice. Pe lângă cura externă, apa de Felix, deşi puţină lume ştie, este bună şi pentru cura internă, aşa numita crenoterapie." spune dr. Gheorghe Moraru, medic primar de recuperare medicală.
Apele minerale din staţiunea Băile Felix aparţin grupei apelor akratoterme, adică au o concentraţie minerală de un gram la fiecare litru. Temperatura izvoarelor este cuprinsă între 32° şi 49°
Indicaţiile terapeutice
Conform specialistilor balneologi, apa termală de la Băile Felix poate fi folosită cu succes pentru cura internă şi cura internă. Apele tratează boli ale sistemului digestiv, ale aparatului urinar, afecţiuni metabolice şi endocrine. În plus, curele cu apă termală au efect antireumatic, împotriva reumatismului inflamator, degenerativ, sechelelor post traumatice şi afecţiunilor neurologice.
Efectele benefice ale apelor termale sunt folosite pentru urmatoarele afectiuni:
- Afectiuni reumatismale inflamatorii ( poliartrita reumadoida, spondiloza anchilozanta)
- Afectiuni reumatismale degenerative (spondiloza cervicala, dorsala si lombara, poliartroza)
- Afectiuni reumatismale abarticulare
- Afectiuni post-traumatice
- Afectiuni neurologice periferice
- Afectiuni neurologice centrale
- Afectiuni ginecologice
- Afectiuni asociate (boli de nutritie si metabolism, boli endocrine).
Există şi anumite contraindicaţii. Apele termale de la Băile Felix nu sunt recomandate în tratamentul bolilor infecto-contagioase şi venerice, tumorilor maligne, hemoragiilor sau bolilor psihice.
Piscinele hotelurilor International, Termal si President sunt la standarde internationale si ofera o oaza de relaxare pe tot parcursul anului.
Conform Booking.com cele mai recomandate hoteluri sunt: Lotus Therm Spa & Luxury Resort, President Resort si Hotel Aventus.