Luminația sau Ziua Morților - când se sărbătorește și ce tradiții există în această zi

Luminația sau Ziua Morților -  când se sărbătorește și ce tradiții există în această zi
An de an, pe data de 1 noiembrie, credincioșii catolici, greco-catolici, ortodocși, protestanți, reformați din Transilvania, Banat și Maramures celebrează „Luminația”, considerată a fi o sărbătoare a morților. Se spune că în această noapte sufletele morților vizitează lumea celor vii. În această noapte, cimitirele se transformă în adevarate oaze de lumină datorită lumânărilor aprinse pentru cei morți.
 

Originile Luminației

Luminația, cunoscută în popor și sub denumirea de Ziua Morților este o sărbătoare de origine celtică adusă de catolici în regiunile din Nord-Vest-ul și Sud-Vestul teritoriului românesc. În bisericile occidentale, cea Romano-Catolică, cea Anglicană și cele Protestante, sărbătoarea Tuturor Sfinților se ține in ziua de 1 noiembrie, după calendarul gregorian. În bisericile orientale, anume cele Ortodoxe și cele Greco-Catolice, prima duminică după Rusalii este Duminica Tuturor Sfinților, echivalentul sărbătorii Tuturor Sfinților din calendarul apusean. În zonele de interferență apuseană credincioșii ortodocși și greco-catolici sărbătoresc Luminația în seara zilei de 1 noiembrie. Cu acest prilej, preoții romano-catolici, greco-catolici și ortodocși oficiază slujbe de pomenirea morților.
 

Tradiții și obiceiuri

Datorită faptului că, în general, Biserica Ortodoxă face pomenirea morților sâmbăta, unii credincioși ortodocși sărbătoresc Ziua Mortilor nu pe 1 noiembrie, ci în prima sâmbătă din luna noiembrie. Conform tradiției, în noaptea Luminației, porțile dintre cele două lumi se deschid și numai acum cei plecați dintre noi pot veni să ne viziteze. Din acest motiv, proverbul popular “despre morți, numai de bine” se respecta cu sfințenie, cel putin la cimitir. Interesant este faptul că indiferent de religie, credincioșii ies în întâmpinare rudelor și prietenilor adormiți, cu flori și lumânări.

Potrivit tradiției Bisericii Romano-Catolice și Greco-Catolice, o parte din sufletele celor morți care nu au fost sfinți ajung în purgatoriu unde se curată de păcate pentru a putea intra în rai. Chiar dacă este sărbătoare catolica, Ziua Morților este celebrată și de preoții ortodocși care, la cererea familiilor, vin la cimitir pentru a oficia slujbe de pomenire pentru sufletul răposaților. Oricum ar fi, Luminația e o zi deosebită, o zi de suflet pentru creștini, prilej de meditație și de rugăciune, de respect pentru cei morți, iar imaginea cimitirului iluminat te îndeamnă la reculegere și aducere aminte, te face să te gândești că moartea nu este moarte, ci e tot viață, dar altfel.

 
Biserica Ortodoxă sărbătorește Ziua Tuturor Sfinților în prima duminica de după Rusalii, unde se face pomenirea tuturor sfinților, dar și a celor adormiți din neam în neam. De asemenea, în credința populară a românilor, mai avem parte de o noapte a celor morți, cea de pe 29 spre 30 noiembrie, cunoscuta sub denumirea de Noaptea Sfântului Andrei, când cei vii încearcă să se apere de strigoi prin ungerea ușilor și a ferestrelor cu usturoi.

De obicei, credincioșii merg în ziua precedentă la cimitir, la mormintele rudelor și execută activități administrative: smulg și aruncă buruienile, mătura și spală, se primenește crucea, se pun flori, candele și lumânări.

 

Simbolurile Luminației

Printre simbolurile Zilei Morților se pot enumera lumânările, candele și florile. Dar, simbolul suprem al sărbătorii rămâne însă lumânarea. Cimitirele comunităților se transformă pentru câteva ore în adevarate mall-uri, deoarece sunt puternic luminate și invadate de mulțimi de oameni. Acesta este și un prilej de întâlnire și comunicare cu rudele și prietenii, dar și aducere aminte de cei morți, de lucrurile pe care le-au făcut cât au fost în viață, mai mult de cele bune, pentru că valoarea unui om se dă după faptele pe care le săvârșește, dar și după respectul pe care îl manifestă față de cei răposați. Un călugar franciscan explică semnificația “Luminației” ca fiind “o zi a aducerii aminte, a reculegerii și rugaciunii pentru sufletele celor dragi, care nu mai sunt printre noi.

Suport clienti LUNI - VINER | 9:30 - 16:00

0756 237 047 cuponas.ro@gmail.com

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!